Ik liep door Eindhoven en zag boven een tunneltje de tekst: “ik stond op voor dag en jou” (auteur Merel Morre)
Het deed me denken aan Joop.
Aan het eind van zijn latijn vroeg Joop me wat hij verkeerd deed. Hij vertelde dat hij altijd klaar stond voor anderen. Geen vraag was te veel. Maar zei hij daarbij: ik wil dat ook graag, ik word er blij van als ik iemand kan helpen.
Nu was Joop moe en zelfs wrokkig. Ik sta altijd klaar voor een ander maar wie is er voor mij?
Joop wil graag nodig en onmisbaar zijn. Dat geeft hem een trots gevoel. Hij voelt feilloos aan wie hulp kan gebruiken. Maar het betekent ook dat hij aan zijn eigen wensen en verlangens nauwelijks toekomt. Hij kent ze niet eens! Je kan immers geen twee dingen tegelijk doen. Als je te lang je eigen behoeften veronachtzaamt dan put je jezelf uit hoe leuk het ook is om iets voor een ander te doen.
Ergens voelde Joop wel dat hij zijn eigen uitputting organiseerde maar hij kon er de vinger niet achter krijgen. Ik heb joop uitgelegd dat zijn onbewuste drijfveer is “het nodig en daarmee onmisbaar willen zijn”. En de erkenning en waardering die dat oplevert inclusief een trots gevoel.
Nu Joop zijn drijfveren begint te (er)kennen en met veel moeite aan het ontdekken is wat zijn eigen wensen en behoeften zijn kan hij dingen gaan veranderen. Hij kan kiezen of hij iets voor anderen doet of voorrang geeft aan zijn eigen verlangens. Geen makkelijke keuze overigens.
Wanneer je tegen Joop zou zeggen dat hij meer aan zichzelf zou moeten denken zou hij dat zeker beamen. Waarschijnlijk hebben al veel mensen dat tegen hem gezegd. Maar die wetenschap helpt Joop niet verder. Weten waarom je doet wat je doet, je onbewuste drijfveren kennen, kan je wel verder helpen. Dan heb je de tools in handen om je gedrag bij te stellen, om bij te leren.
Daarom richt insentiv coaching zich op het ontdekken van je onbewuste drijfveren.